Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /data/9/2/926c5b62-5181-4061-91ec-ed512bec7182/daltan.hu/web/forum/common.php on line 106
forum.daltan.hu • Téma megtekintése - Hogyan kérjen új MÁK igazolást - VIDEÓ!

Hogyan kérjen új MÁK igazolást - VIDEÓ!

Hogyan kérjen új MÁK igazolást - VIDEÓ!

HozzászólásSzerző: DALTAN-Oktató Dátum: 2009.02.04. 03:40

Új MÁK igazolás - VIDEÓ!
Nézze meg, hogyan kérhet illeték és közzétételi költségtérítés befizetési igazolást a Magyar Államkincstártól 2009. februárjától.

A folyamat képekben: VIDEÓ megtekintése!

A folyamat leírása:
  • itt van az ügyfél, illetéket kell neki fizetni
  • kérünk az ügyhöz ügyazonosítót (ott ahol eddig - http://www.e-cegjegyzek.hu)
  • megadjuk az ügyvéd e-mail címét, ahova az igazolást várjuk (ezt is úgy, mint eddig)
  • elektronikus aláírással látjuk el az utalványmintát (mint korábban is)
  • kinyomtatjuk az utalványmintát, és az adatok alapján tudjuk indítani az utalást
  • és itt jön néhány ÚJ lépés
    • kattintás az igazolási kérelem (lila aláhúzott) sorra (a háttérben van egy e-akta, amit látni szeretnénk, ezért)
    • megnyitás gomb
    • láthatóvá válik (megnyílik) egy e-akta - EZ AZ ILLETÉKBEFIZETÉSI KÉRELEM e-aktája - ezt kell beküldeni a Kincstárnak - hogyan?
    • kattintás a BORÍTÉK ikonra, levelező megnyílik (ahogy a saját e-aktáinknál is)
    • beírjuk a Kincstár e-mail címét (illetekigazolas@allamkincstar.gov.hu ), kitöltjük a tárgy sort
    • és KÜLDÉS gomb (javasolt a levelező programban ellenőrizni, az elküldött elemek között, valóban elment?)
  • ezzel részünkről elment az igazoláskérelem, az utalást elindítjuk, és várunk az igazolásra (mint eddig)

Tehát a MÁK fogja megküldeni a befizetési igazolásokat, és azzal ugyanúgy dolgozunk majd, mint korábban. E-mailben érkezik, lementjük, becsatoljuk az aktánkba, aláírjuk, beküldjük a Cégbíróságra.
DALTAN-Oktató

Re: Hogyan kérjen új MÁK igazolást - VIDEÓ!

HozzászólásSzerző: Dr. Bárdos Zsuzsanna Dátum: 2009.02.04. 09:39

Én pont január 30.-án küldtem el az illetéket és a közzétételt, maga a szoftver nem kinálta fel az igazolási kérelem MÁK-hoz történő elküldés menűpontot. Én már 5 napja várom vissza az igazolást és nem jönn semmi. Nagyon ideges lettem, mert azt hittem, hogy én rontottam el valamit. Irtam a MÁK-nak emailt, rákérdezve, hogy hol az igazolás, de nem jött válasz. Hívom a MÁK-ot, nem veszik fel a telefont.

Ezután azt mondtam maganak, nem adom fel és tovább nyomozok. És akkor találtam egy közleményt, hogy január 30.-ával el kell küldeni az igazolást közvetlenül emailen is a MÁKnak.

Persze rögtön több kérdésem is van:
1./ Miért nem tudjuk mi ezt ügyvédek 2009. január 30.-a előtt?
2./ Kinek a feladata, felelőssége értesíteni minket?
3./ 2009. február 4.-én kapok egy emailt a Microsectől, hogy már nem ők működnek közre a MÁK igazolás kiadásában, hanem január 30.-tól kizárólag a MÁK. De miért 4 nappal az események után tudatják ezt, persze hozzáteszem egyáltalán rendesek, hogy megírják, mert nem lenne kötelességük.
4./ 2009. február 4.-én kapok egy emailt a Daltan Kft.-től, aki ténylegesen először értesít a változásokról. Megjegyzem, hogy nem a Daltan Kft. kötelessége lenne. Miért nem a MÁK teszi, Miért nem a Céginfoirmációs Szolgálat teszi, miért nem esetleg az Ügyvédi kamara teszi vagy netán az IM?
Miért egy magyar kft, aki ingyen és bérmentve tájékoztat mindet és közérdekű feladatokat lát el.
5./ Ebben az országban sok minden nem működik rendesen. Ugyanilyen mizéria volt a nyomtatványokkal. A Complex kiadó 2009. január 5.-től próbálta kifejleszteni az új nyomtatványt, minden nap hívtam őket, mindig az volt a válasz, majd holnap, majd holnap. És én csak vártam, vártam, az ügyfeleim engem hibáztattak. Végül feladtam és hosszas nyomozásba kezdtem, hogy nincs-e valami más alternativa. ekkor találtam a net.solicitor.hu - ra, amely nyomtatványkitöltő program gyors, pontos, logikus és ingyenes és már január 5-től létezett. Senki nem tájékoztatott róla.
Azt gondolom jogos igény, hogy ha a Parlament 2008. december 15.-én, dec.27. napi hatálylal megváltoztat egy tv-t, akkor elvárható, hogy valaki végiggondolja, hogy legyen jó nyomtatvány 2009. január 1-től vagy netán január 5.-től.

üdvözlettel:

Bárdos Zsuzsanna
ügyvéd
zsuzsannabardos@t-online.hu
Dr. Bárdos Zsuzsanna

HozzászólásSzerző: oldcsarli Dátum: 2009.02.04. 14:14

Kedves Bárdos Zsuzsanna!
Nagyon köszönöm az eddigieket, de még maradt néhány homályos folt.
A tanító video csak az illetékigazolás kérését tárgyalja.
1.) A költségtérítést úgy tudom megkülönböztetni, hogy a "tárgy" sorba a költségtérítés szót írom?
2.) az igazoláskéréshez nem kellene csatolni a korábban - már ismert módon - kinyomtatott igazolást valahogyan és ha kell, hogyan?
Ugyanis ha csak egyszerűen kérek egy igazolást a kincstártól, azok honnan tudják, hogy elindítottam a fizetési procedúrát?
Esetleg nem is kell semmit csatolni, de ők mégis tudják, nevezetesen az ügyazonosító számból?
3.) Ha mégis csatolni kell, akkor a beszúrás menűponttal tudom az igazoláskéréshez csatolni a kinyomtatott (és szkennelt) befizetési kérelmet
csatolni?

Köszönettel: Bodor Péter
oldcsarli

HozzászólásSzerző: DALTAN-Support Dátum: 2009.02.04. 19:13

Tisztelt Bodor Ügyvéd Úr!

oldcsarli írta:Kedves Bárdos Zsuzsanna!
Nagyon köszönöm az eddigieket, de még maradt néhány homályos folt.
A tanító video csak az illetékigazolás kérését tárgyalja.
1.) A költségtérítést úgy tudom megkülönböztetni, hogy a "tárgy" sorba a költségtérítés szót írom?
2.) az igazoláskéréshez nem kellene csatolni a korábban - már ismert módon - kinyomtatott igazolást valahogyan és ha kell, hogyan?
Ugyanis ha csak egyszerűen kérek egy igazolást a kincstártól, azok honnan tudják, hogy elindítottam a fizetési procedúrát?
Esetleg nem is kell semmit csatolni, de ők mégis tudják, nevezetesen az ügyazonosító számból?
3.) Ha mégis csatolni kell, akkor a beszúrás menűponttal tudom az igazoláskéréshez csatolni a kinyomtatott (és szkennelt) befizetési kérelmet
csatolni?

Köszönettel: Bodor Péter

Re. 1: A költségtérítést a korábbiakkal egyezően, az illetékkéréssel analóg módon, a http://www.e-cegjegyzek.hu oldalon kell kezdeményezni. A MÁK-nak küldendő email tárgysora csak saját magunk számára lehet fontos, hogy tudjuk melyik cégre, cégügyre kértük, a MÁK számára érdektelen. A MÁK a küldött e-akta tartalmából fogja meghatározni a kérés típusát, az összeget, az érintett cégbíróságot és az ügyazonosítót.

Re. 2: A videóban is jelzett linkre kattinva letöltődő és megnyíló e-aktában az aktuális kérelem oldala szerepel, így ezt felesleges kinyomtatni, visszaszkennelni és csatolni. Ezt az oldalt a videó végén, a tájékoztatás kedvéért meg is mutatjuk.

Re. 3: Valóban így lehetne beilleszteni (egyezően a cégiratok beillesztésével), de az előző pont alapján nincs szükség rá.

Amit mi sem értünk (eddig legalábbis), hogy ha egyszer már létrejön a kérelem e-aktája, amit elektronikus aláírást követően letöltünk és változtatás nélkül elküldünk, akkor miért szükséges maga a letöltés és saját gépről való elküldés, miért nem teszi meg ezt maga a kiszolgáló gép (ugyanis a felhasználó/ügyvéd oldaláról semmiféle módosításra nincs szükség).

üdvözlettel,

DALTAN-Support
DALTAN-Support

HozzászólásSzerző: DALTAN-Oktató Dátum: 2009.02.04. 19:29

Tisztelt Bodor Péter Ügyvéd Úr!

Válaszunk a kérdéseire:
Igen, megteheti. A saját levelezésében így majd meg tudja különböztetni, melyik kimenő e-mail mi volt. A tárgy sornak a MÁK oldalán nincs jelentősége, mert az e-akta "tartalmában" ott vannak a szükséges adatok.

Nem, nem kell Önnek csatolnia semmit. Ha követi a VIDEÓ-n látottakat, akkor a kérelem csatolása automatikusan megtörténik.
Nézze meg a VIDEO utolsó 2-3 oldalát. Ott látszik, hogy mi a 'tartalma" az ügyvéd által "továbbított" kérelemnek.

csatolni?
Ne szkenneljen, ne csatoljon ilyen formában semmit! Az ötlet jó, de nem javasoljuk, mert sokkal nehezebb volna feldolgozni a beszkennelt kérelmeket, ezért a MÁK (a ma délutáni változásokat is követtük) nem fogadja más formában az igazoláskérelmeket csak abban a formában, ahogy a VIDEÓ-n bemutatjuk.

Üdvözlettel:
DALTAN - Oktató
(miközben írtam Önnek, vettem észre, hogy velem párhuzamosan egyik kollégám is válaszolt :-) )
DALTAN-Oktató

HozzászólásSzerző: oldcsarli Dátum: 2009.02.04. 19:41

Nagyon köszönom mindkettejük válaszát.
Ha még lehet kérdésem, az az, hogy egy kb. 2 hónappal ezelőtt befizetett illeték és költségtérítést, aminek az e-mailben megküldött visszaigazolását letöltöttem a saját gépemre, ha most adom be a változás-kérelmet, hogyan hasznosíthatom?
oldcsarli

HozzászólásSzerző: DALTAN-Oktató Dátum: 2009.02.04. 19:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az Ön által befizetett, de még fel nem használt illeték nem "romlik meg", nem évül el. Ön mindaddig felhasználhatja, amíg az illeték mértékét a törvény meg nem változtatja.
Az a változás, ami most történt, nem befolyásolja az illeték felhasználhatóságát. Csak az igazoláskérés módját bonyolították meg kicsit. Sajnos. ;)
DALTAN-Oktató

HozzászólásSzerző: oldcsarli Dátum: 2009.02.04. 23:20

Elnézést, hogy értetlenkedem, de hogy használhatom fel a már befizetett illetéketés költségtérítést, nincs semmilyen visszaigazolásom, hogy befizettem, nem kaptam meg e-mailben, ahogy korábban.
Ha jól értem, ha most kezdeményeznék befizetést, elegendő a kitöltött mintautalványt - aláírás után - elküldeni a MÁK-nak, de egy korábban kitöltött mintautalványt, amit el sem mentettem, csak kinyomtattam, hogy meglegyen az ügyfélazonosító szám, csak arra volt jó, hogy a megérkező e-mail visszaigazoláson lévő számmal összehasonlítsam.
Ezt hogyan reprodukálom utólag?
oldcsarli

Vissza: e-Cégeljárás